Kan vi stole på at det nye testamentet er sant?

Ingen er i tvil om at Aristoteles, Cæsar eller Aleksander den store har levd. Hvorfor? Fordi det er dokumentert av den tidens historikere..

La oss se på f. eks Aleksander den store. Det er ikke et spørsmål om historien om han er sann? Han døde i 323 f. Kr, og de to eldste biografiene vi har om han (skrevet av Arrian og Plutark), kom mer enn 400 år senere! Likevel regner alle historikerne dem som troverdige.

Om vi sammenligner denne med Jesus historie ser vi at den eldste biografien vi har om Jesus, Markus- evangeliet, ble skrevet rundt 60 år e.Kr, det vil si omtrent 30 år etter Jesu død. Etter moderne standard kan det virke som land tid, men sammenlignet med andre historiske kilder, er det svært kort tid.

De fire evangeliene vi har om Jesus er skrevet av Matteus, Markus, Lukas og Johannes. Dette blir bekrefte av flere eldre kilder. Alle disse fire stod svært nær historien som fortelles. Matteus og Johannes var to av Jesu tolv disipler. Markus var fast reisefølge for Peter (den ledende disippelen) og Lukas reiste sammen med Paulus (øyenvitne til Jesu oppstandelse, han har skrevet de fleste brevene i Nye testamentet også).

Hvor mye visste egentlig Arrian og Plutark om Aleksander den store? Hvilke garantier har vi for at det som fortelles om han er sant?

Under er Det nye testamentet sammenlignet med andre historiske ver vi har. Dette er de største og mest pålitelige historiske kildene vi har. Ingen av disse bøkene finnes lengre som originaler, men de var skrevet av flere ganger. Derfor er historikere opptatt av hvor langt tidsspranget er mellom orignalen og den eldste kopien vi kjenner i dag. Jo kortere tidsspranget er, jo sikrere er vi på at vi har en nøyaktig kopi av originalen. Studer tabellen under litt så ser du hvordan det nye testamentet kommer ut i forhold til andre historiske verk.Tabellen sier vell sitt. De fleste historiske kildene (som ingen tviler på er sanne) kun har avskrifter med 900- 1300 år, mens det nye testamentet er fra 30 - 300 år etterpå. Videre ser vi på antall håndskrifter i de ulike skriftene.. der bibelen har over 20 000 flere enn alle andre..

11 kommentarer

martha

28.mai.2010 kl.15:19

Dette har vi lært om i kristendommen på skolen, og jeg syns det var veldig interessant! Jeg kan ikke skjønne at noen kan benekte det som står der, når det er så tydelige bevis :) Alle tror jo at Cæsar har levd.

ingrid

28.mai.2010 kl.16:21

Kjempebra skrevet! Håper det er greit at jeg kopierte det, og la det ut på bloggen min (linket til dere). Dere er så flinke til å finne relevant stoff!

jan

28.mai.2010 kl.23:48

yey, gud ord er de mest sanne som finnes

Beate

29.mai.2010 kl.10:29

Kor har dåkke alle fakta ifrå?

Marie

29.mai.2010 kl.10:43

Veldig bra, takk!

Kamilla

29.mai.2010 kl.20:08

For en utrolig oppløftende blogg! Stå på! :D

Mari

30.mai.2010 kl.14:36

Hehe det sier jo litt! Jeg skjønner ikke hvordan folk kan "ignorere" sånne ting.

31.mai.2010 kl.22:10

Hei:) Kan dere komme med noen gode bibelvers?

05.jun.2010 kl.01:40

Paulus var vel strengt tatt ikke øyenvitne til Jesu oppstandelse.

Det er ingen tvil blant historikere om at Jesus har levd. Det er som dere har skrevet alt for mange kilder til dette! Blant annet den meget annerkjente jødiske historikeren Josefus.

Karin

30.jun.2010 kl.10:40

Hei =)

Hadde vert fint hvis dere hadde oppgitt kilder i slike "saklige" innlegg =) ellers, konge blogg =)

Maren :)

24.aug.2010 kl.20:21

Så sant, så sant! Fantastisk bra blogg!

Stå på altså! :)

Skriv en ny kommentar

Camilla og Astrid

Camilla og Astrid

17, Gjesdal

Vi vil imøtegå vrangforestillinger, usaklige påstander og fordommer mot kristen tro eller mennesker som er kristne. Vi ønsker å vise deg et annet alternativ i livet, og at du skal møte Jesus på samme måte som vi har! Håper DU vil følge med på bloggen vår fremover :) Side på facebook: http://www.facebook.com/home.php?#/pages/desiredbloggno/198766948469?ref=mf

Kategorier

Arkiv

hits